beli-kamen-korisnik
услуге

Услуге у Дому за стара лица Бели Камен

Обезбеђујемо висок квалитет услуга: смештај, исхрана, лечење и медицинску негу, лична хигијена и хигијена простора, физикална терапија, психо-социјална рехабилитација, радно-окупациона
терапија, организујемо културно-забавне активности и друго.

У прилог високом стандарду услуга јесте и чињеница да установа запошљава већи број стручног и
осталог особља у односу на прописане стандарде.Нашим корисницима је омогућена свакодневна
посета, они одржавају контакте са својим породицама и пријатељима у складу са могућностима,
жељама и потребама.

0
Задовољних клијената

Дом за старе и негу болесних Бели Камен пружа својим корисницима заокружен систем услуга

Основне услуге

За специјализовану негу, здравствени надзор 24 сата и лечење на располагању су тимови доктора, медицинских сестара, неговатељица, социјалних радница, физиотерапеута, психолога и
нутрициониста.
На дневном нивоу дом омогућава:
-давање основне терапије и праћење уноса лекова
-редовну хигијену
-редовно праћење виталних функција:
*крвни притисак
*Телесна температура
*Нивоа шећера у крви
-Радимо и рутинске и по потреби сложене лабораторијске анализе.
У случају хитних стања и погоршања здравственог стања корисника дома позивамо хитну помоћ
или сами организујемо превоз до болнице и пратимо ток болести за време хоспитализације.

Посебне услуге

-Лекарска помоћ специјалиста по потреби.

-Физикална и ментална помоћ корисника.

-Пружања постоперативне неге или терапије.

-Јеловник под надзором дијабетичара за посебне потребе корисника дома.

-Консултације неуролога и неуропсихијатра у циљу адекватног третмана пацијента који болују од различитих видова деменције.

Радно-окупациона терапија

Услуге радне терапије усмерене су на развијање, обнављање и одржавање моторних и конгитивно перцептивних вештина, а укључује раднотерапијску процену,анализу и интервенцију. У ту сврху организују се забавне и друштвене игре (карте, шах, домине, пикадо, јамб, креативне радионице, ликовне и читалачке и израда ручних радова). Спроводе се вежбе кроз решавање укрштених речи, загонетки, као и шетње и вежбе уз физиотерапеута. Планирамо излете, боравке у природи а редовно пратимо културна дешавања. Користимо предности које пружа наша локација са бројним излетима, погодна су за заједничка дружења, шетње и обиласке знаменитости. Свакодневно наши корисници проводе време у просторној, уређеној и наменски опремљеној башти, са пуно цвећа и зеленила, шетају, седе, друже се, читају књиге и новине а они са бољом кондицијом одшетају до центра Котраже у коме се налази лековити извор воде.

Културно забавне активности у Дому Бели Камен

Два пута недељно програм води едуковани терапеут. Тада наши корисници у ведрој и опуштеној групној атмосфери, вежбају и читају занимљиве текстове, афоризме, рецитације, решавају загонетке, певају. Прослављамо Нову годину, црквене празнике, Крсне славе, рођендане сваког корисника, славу Дома Бели Камен припремамо и прослављамо заједно са нашим корисницима, њиховим породицама и пријатељима.

Стручни социјални рад

Који обухвата пријем корисника и прављене индивидуалног плана адаптације(упознавање са њиховим навикама, жељама, потребама и могућностима) на услове живота у Дому кроз индивидуални и групни социотерапеутски рад. Подстицање оптималних животних потенцијала и рад на превазилажењу животних потешкоћа, поштовање индивидуалних разлика, рад на одржавању веза између корисника и породице помоћ у остваривању права из области социјалне заштите, као и сарадњу са институцијама система.

Здравствена заштита корисника у Дому за старе Бели Камен

Медицинско особље брине о нашим корисницима 24 сата. Дух лекарске визите су свакодневне а медицинске екипе спроводе прописану терапију(интра мускуларну, интра венску и инфузиону терапију) редовно контролишу виталне функције (температура, крвни притисак,пулс), превијање, пласирање катетара и друге интервенције. Положај тела непокретних корисника мења се на два сата свих 24h. У ситуацијама када се нагло богорша здравствено стање корисника, позивамо екипе Хитне медицинске помоћи.

Услуге физикалних терапија у Дому за старе Бели Камен

Физикална рехабилитација се спроводи свакодневнио у складу са медицинским индикацијама. Овај вид рехабилитације спроводи се после различитих врста прелома и повреда, за време опоравка после можданог удара, код непокретних и осталих корисника, ради одржавања кондиције. Наши физиотерапеути користе апарате новије генерације и примењују: електротерапију, магнето терапију, ултразвучну терапију, кинези терапију.

Духовни живот у Дому за старе Бели Камен

Одлазак празницима и недељом у парохијску цркву у Котражи на свету литургију, за покретне
кориснике а за оне који нису у могућности посета свештеника Српске православне цркве у Дом.

Нега и лична хигијена у Дому за старе Бели Камен

У Дому Бели камен нарочита пажња посвећује се овом елементу. Свакодневно се спроводи јутарња и вечерња тоалета за непокретне кориснике, купање је једном недељно, по потреби чешће. Шишање, фризирање и услуге пекидира планирају се у договору са корисником. За особе мушког пола редовно бријање. Прање и одржавање личног рубља, гардеробе, постељног рубља и пешкира обавља се у услужној вешерници а чишћење подова у собама и заједничким просторијама је свакодневно.

Услуге исхране у Дому за старе Бели Камен

Храна се припрема у модерно опремљеној кухињи по ХАССР стандарду. Храна је разноврсна, заступљене су све врсте намирница, прилагођена је различитим здравственим и другим потребама корисника и служи се у трпезаријама или собама. Осим стандарних, припремају се и дијетални оброци, храна за дијабетичаре, миксирана храна за особе које имају проблем са жвакањем и гутањем. Јеловник се прави по договору са нутриционистом на месечном нивоу. Дневно обезбеђујемо три главна оброка и две ужине. За кориснике који посте, у време постова, средом и петком припремају се посна јела.
Додатне услуге

Коме још пружамо услугу дома?

– тек отпуштеним пацијентима из болница који још увек не могу самостално да функционишу унутар својих породица.

– корисницима код којих постоји погоршање хроничних болести, а који не могу самостално да користе терапију.

– пацијенти који болују од малигних болести и који траже адекватну негу и психолошку потпору. – пацијенти који се опорављају од шлога (цереваскуларног инсулта)

– пацијенти којима је потребна рехабилитација услед прелома костију, нарочито доњих
екстремитета.

– свима онима који имају потребу да нам бригу о свом стању и здрављу или желе свој дом да
замене за конфор и пријатност у заједници са другим корисницима дома.

Категорија 1: Независни (покретни)
Категорија 2: Полузависни (полупокретни)
Категорија 3:Зависни (непокретни)

Дом за старе Бели Камен, Котража ББ, 32235 Котража, Република Србија